Hoe vergroen ik mijn tuin? 5 ideeën voor een groene oase.

Hoe krijg ik op een eenvoudige manier een groenere tuin die toch niet te veel onderhoud vraagt? Deze vraag wordt mij vaak gesteld. Want veel mensen wonen graag in een groene omgeving. Maar niet iedereen heeft groene vingers en niet iedereen wil veel tijd besteden aan het onderhoud van een tuin. Met deze 5 tips verander je jouw tuin in een groene oase.

  1. Minder tegels, tegel eruit plant erin
  2. Plant een boom
  3. Een groene erfafscheiding
  4. Niet al het onkruid is onkruid
  5. Regenton en regenwaterinfiltratie

1. Minder tegels, tegel eruit plant erin

Vaak hoor je dat een tuin met  tegels lekker makkelijk is. Je hebt alle ruimte om te zitten en het vraagt weinig onderhoud. Maar een groene oase is het allerminst!

Kijk daarom eens hoeveel bestrating je echt nodig hebt.  Vaak is een terras en een looppad voldoende. De ruimte daaromheen kan je inrichten met planten. En wanneer je dan kiest voor planten die de bodem goed bedekken, dan krijgt onkruid niet veel kans. Daarvoor terug krijg je een tuin die ieder seizoen anders is. Je eigen groene oase. Met bijvoorbeeld bloemen in ieder seizoen, wintergroene planten, groente en kruiden uit eigen tuin. Een fijne plek om te relaxen. En ook een fijne plek om vanuit huis op uit te kijken.

Tegelijkertijd doe je ook een ander met jouw groene tuin een plezier. Met een paar struiken zoals Krentenboom, Struikklimop, Rozen met bottels, Appelbes, Hazelaar of Gele Kornoelje bijvoorbeeld. Of tover een hoekje om tot een bloemenborder waar vlinders, hommels en bijen stuifmeel en nectar vinden. Hiermee zorg je dat vogels en insecten voedsel, nestgelegenheid en een schuilplek vinden in jouw tuin. Misschien komt er een egel langs of broeden de koolmezen in je tuin.

Ook voor het milieu is een groene tuin waardevol. Een tuin die niet geheel bestraat is kan veel meer water opnemen, en de beplanting zorgt voor verkoeling op warme dagen. Vooral in grote steden is beide een steeds groter probleem. Het gebeurt steeds vaker dat na een zomerse bui de straten onder water staan. En de steden koelen op warme dagen niet goed af. (hittestress)

Via verschillende gemeentes kan je subsidie krijgen voor maatregelen die je tuin, huis of straat klimaatbestendig maken. Denk daarbij aan vervanging van tuintegels door planten, plaatsing van een regenton of het aanbrengen van waterdoorlatende verharding in de tuin. Inwoners die daarbij met elkaar samenwerken, bijvoorbeeld in een bepaalde straat, wijk, vereniging of stichting, kunnen extra subsidie krijgen.

Dus …. kijk eens of jouw gemeente of jouw waterschap subsidie verleent en ga aan de slag!

Waterschap Rivierenland geeft subsidie aan mensen die samen hun straat,, buurt of bijvoorbeeld schoolplein willen vergroenen. Kijk eens op https://www.hohohoosbui.nl/subsidie-klimaatactief/

2. Plant een boom

Een boom of een grote struik geeft een prettige schaduw in je tuin. Doordat het in Nederland steeds warmer wordt, is het belangrijk om koelte om je heen te creëren. Een boom aan de zuid- zuidwestzijde van je tuin geeft jou de meeste schaduw op warme zomerdagen.

Wil je een nieuwe boom gaan planten, kies dan voor een soort die goed bij jouw grond past. Dan is de kans groter dat deze goed gaat groeien. Online of in een tuincentrum kun je een pH-test verkrijgen om te achterhalen of jouw grond zuur of kalkrijk is.

Weet je niet zo goed welk soort je het beste kunt planten, kijk dan bij mensen in de buurt in de tuin. Of ga online zoeken bijvoorbeeld op https://www.ebben.nl/nl/treeebb/,  https://bomen.nl/ of  https://www.bomenbieb.nl/ Hier kan je voorbeelden zien en zoeken op soort, grondsoort en bijvoorbeeld hoe groot een boom mag worden.

3. Een groene erfafscheiding

Vaak is een schutting een simpele eenvoudige erfafscheiding die niet veel ruimte inneemt en wel veel privacy geeft.  Een schutting kan je goed gebruiken om klimplanten tegenaan te laten groeien. Een strook van ongeveer een halve meter grond naast de schutting is voldoende voor het planten van Bosrank (Clematis), Blauwe regen (Wisteria), Klimop (Hedera) en rozen. Of plant eens een druif of een kiwie. of leid een appel of peer als leiboom langs de schutting.

In plaats van een schutting kan je natuurlijk ook een haag planten. Hagen die je niet vaak hoeft te snoeien zijn Beukenhaag en Taxushaag (wintergroen). Ook mooie hagen krijg je met Haagbeuk, Laurierstruik (wintergroen), Veldesdoorn, Olijfwilg (wintergroen)en Liguster.

4. Niet al het onkruid is onkruid

Soms heb je planten in de tuin die je liever ziet gaan dan komen. Kweek, Hondsdraf, Brandnetel, Heermoes, Winde, Zevenblad, Vijfvingerkuid, Paardenbloem, Madeliefjes. Maar dat wat op de ene plek onkruid is, is eten voor de ander, of een prima bodembedekker! Weet je dat er bijvoorbeeld een bontbladige soort Zevenblad te koop is?  En dat je van Paardebloemen een heerlijke siroop kan maken? Of pesto van Zevenblad? En dat Zevenblad een mooie bodembedekker is met prachtige bloemen?

Kijk daarom eens met andere ogen naar de planten die spontaan in je tuin opkomen. Misschien kan het geen kwaad op de plek waar ze staan.

Onze eigen tuin wordt op sommige plekken tot ons verdriet overwoekerd door Vijfvingerblad. Maar vrienden noemden het een mooie bodembedekker…

5. Regenton en regenwaterinfiltratie

Met het veranderen van het klimaat komen er naast hevige stortbuien ook langere droge periodes voor.  Met een regenton en infiltratiekratten voor de opslag van regenwater kan je beide combineren. Vang het regenwater op en gebruik het bij droogte om je planten water te geven. 

Bij nieuwbouwhuizen is het vaak al verplicht om het regenwater op eigen terrein te laten infiltreren. Je mag je regenafvoerbuis niet koppelen aan het rioolsysteem. Met een infiltratiekrat vang je het water ondergronds op en laat je het vandaaruit wegzakken in de ondergrond. Er bestaan hier verschillende systemen voor. Voor bestaande woningen kan je in sommige gemeentes voor het afkoppelen van regenwater subsidie krijgen.