Beplantingsplan 


Beplantingsplan nodig?

Je wil graag andere planten in je tuin. Maar je weet niet welke planten het goed doen in jouw tuin, hoeveel je er nodig hebt, wat mooi bij elkaar staat, of waar je moet beginnen? Horti Verde geeft graag deskundig advies en helpt je graag met een goed en duidelijk beplantingsplan. Daarmee kan je zelf de tuin opnieuw inrichten, of een hovenier inschakelen.

De planten zijn een belangrijk onderdeel, ze bepalen de sfeer van je tuin. Zoals de sfeer in je huis beïnvloed wordt door de kleur en de vorm van je meubels, je vloerbedekking en bijvoorbeeld de gordijnen. Zo bepaalt de combinatie van planten en verharding de sfeer in je tuin. Daarom is het een goed om een beplantingsplan te maken. Om eerst na te denken over wat je graag wil in de tuin. En daarna planten te gaan kopen die daar bij passen.

Beplantingsplan op maat

Je wil natuurlijk dat jouw tuin er mooi uitziet. Dat je er zelf blij van wordt, dat de tuin bij jou past. En niet onbelangrijk, dat de planten gezond groeien op de plek waar je ze neer zet.

Bij het kiezen van de planten voor het beplantingsplan gaan we daarom uit van de volgende uitgangspunten:

 • planten die passen bij de sfeer die de tuin moet uitstralen
 • naar keuze: plantencombinaties die sfeervol zijn in ieder seizoen, of juist met een accent op een bepaald seizoen
 • planten die passen bij de omstandigheden van jouw terrein, zoals grondsoort, vocht, licht en schaduw
 • plantencombinaties die rekening houden met jouw wensen voor het onderhoudsnivo

Je ontvangt een tekening op schaal en in kleur van het beplantingsplan en een beplantingslijst met de wetenschappelijke en Nederlandse namen van planten die zijn toegepast. In de beplantingslijst wordt aangegeven hoeveel planten je nodig hebt, met daarbij de maat en de kwaliteit waar bij aanplant vanuit wordt gegaan.

Met dit overzicht weet je precies welke planten er nodig zijn. Hiermee heb je een handige lijst voor een bezoek aan een kwekerij, een tuincentrum of voor overleg met een hovenier.

Werkwijze

Zoals je net hebt gelezen maak ik graag beplantingsplannen op maat. Zodat wat we bedenken ook echt voor jou en jouw tuin bedoeld is. Dat kan een compleet nieuw beplantingsplan zijn, en misschien ook een nieuw ontwerp. Maar ik kan ook samen met jou bepalen welke beplanting behouden blijft en hoe dat aangevuld wordt met nieuwe beplanting. In beide gevallen wordt het plan opgesteld aan de hand van jouw wensen voor de sfeer en het onderhoud. 

Daarom hoor ik graag eerst wat jouw wensen zijn, wat zie je graag in de tuin?

 • Sober, rustig en krachtige beplanting met grote groepen van dezelfde soorten, afgewisseld met en mooie solitair.
 • Natuurlijke beplanting met veel verschillende soorten door elkaar. 
 • Rustig van kleur met een mooie detaillering in bladtextuur en de vormen van de planten.
 • Of juist kleurrijk met een mooie combinatie van bladkleuren en bloemen?
 • Afwisseling in de seizoenen en een sfeervol winterbeeld?
 • Eetbare planten.
 • Dieren in je tuin met de juiste planten voor voedsel, bescherming en nestgelegenheid.
 • Het onderhoud is een punt van aandacht. Maak je graag een onderhoudsrondje door de tuin, of heb je liever een beperkte hoeveelheid onderhoud? Beplanting kan ook onderhoudsarm.
 • Wat is je budget voor het aanleggen en het onderhouden van de beplanting? 

Specialistische kennis

Er is de laatste jaren meer aandacht voor klimaatverandering en de hittestress in steden en de waterproblematiek die daarmee samenhangt. Met meer groen in je eigen tuin kan je een bijdrage leveren aan een prettiger leefomgeving.

 • In een omgeving met veel gesloten verharding kan regenwater niet goed in de bodem weglopen. Met de hevige regenbuien ontstaan problemen  met de riolering. In een tuin met gazon, beplanting en open verharding zoals grind kan het water wel wegzakken. Zorg daarom voor genoeg waterinfiltratiemogelijkheden met beplanting of geschikte verharding.
 • Ook wadi’s kunnen het water opvangen. Wadi’s zijn traditioneel ingericht met grind of gras, maar kunnen ook beplant worden met planten die tegen wisselende waterstanden kunnen.
 • In steden is het vaak warmer dan op het platteland. Bomen geven schaduw en verkoeling. En ook beplanting op daktuinen heeft een verkoelend effect op de omgeving. Plant dus een boom en vergroen je dak! 

Met de juiste planten en met de wijze waarop deze worden gecombineerd, wordt jouw tuin een plek die bij je past. Een tuin die na aanleg gaat groeien en steeds mooier wordt.

Afspraak maken?

Wil je een afspraak maken of meer informatie over mogelijkheden voor jouw tuin of project? Ik overleg graag met je per mail of via de telefoon. Via de onderstaande knop kan je vragen stellen en je emailadres en eventueel je telefoonnummer achterlaten.