Beplantingsplan

De beplanting is een belangrijk onderdeel voor de sfeer in je tuin. En het maakt een tuin tot een tuin.

Je wilt natuurlijk dat jouw tuin er mooi uitziet. En niet onbelangrijk, dat de planten gezond groeien op de plek waar je ze neer zet. 

Je kunt in de omgeving kijken wat het goed doet. En dat ook in jouw tuin planten. Maar misschien wil je wel iets heel anders? Dan is het wel handig wanneer je weet welke planten goed aan zullen slaan in jouw tuin. Hoeveel je er nodig hebt en wat mooi bij elkaar staat. 

Om teleurstellingen te voorkomen is het aan te raden om eerst een beplantingsplan te maken. Eerst na denken over wat je graag wilt in de tuin. Daarna planten te gaan kopen die daar bij passen.

Waar let je op bij het kiezen van de planten:

 • De uitstraling van jouw tuin.
 • Plantencombinaties die sfeervol zijn in ieder seizoen, of juist met een accent op een bepaald seizoen
 • Planten die passen bij de omstandigheden van jouw terrein, zoals grondsoort, vocht, licht en schaduw
 • Jouw wensen voor het onderhoud, hoeveel tijd heb jij, of de hovenier, voor het mooi laten uitgroeien en tot zijn recht laten komen van de planten in je tuin.
 • Planten die bijdragen aan de biodiversiteit en klimaatbestendig zijn.

Beplantingsplan laten maken

Ik maak graag een beplantingsplan voor jouw tuin. Dat plan wordt op maat gemaakt. We bedenken wat ook echt voor jou en jouw tuin bedoeld is. Dat kan een compleet nieuw beplantingsplan zijn en misschien ook een nieuw ontwerp. Maar ik kan ook samen met jou bepalen welke beplanting behouden blijft en hoe dat aangevuld wordt met nieuwe beplanting. In beide gevallen wordt het plan opgesteld aan de hand van jouw wensen voor de sfeer en het onderhoud.

Je ontvangt een tekening op schaal en in kleur van het beplantingsplan.Daarnaast ontvang je een beplantingslijst met de wetenschappelijke en Nederlandse namen van alle planten die zijn toegepast. In de beplantingslijst wordt aangegeven hoeveel planten je nodig hebt. De gewensde maat en kwaliteit wordt ook per soort vermeld.

Met dit overzicht weet je precies welke planten er nodig zijn. Hiermee heb je een handige lijst voor een bezoek aan een kwekerij, een tuincentrum of voor overleg met een hovenier.

Er is veel mogelijk, maar wat zie jij graag in de tuin?

 • Sober, rustig en krachtige beplanting met grote groepen van dezelfde soorten, afgewisseld met en mooie solitair.
 • Natuurlijke beplanting met veel verschillende soorten door elkaar.
 • Rustig van kleur met een mooie detaillering in bladtextuur en de vormen van de planten.
 • Of juist een kleurrijke combinatie van bladkleuren en bloemen?
 • Afwisseling in de seizoenen en een sfeervol winterbeeld?
 • Eetbare planten.
 • Dieren in je tuin met de juiste planten voor voedsel, bescherming en nestgelegenheid.
 • Het onderhoud is een punt van aandacht. Maak je graag een onderhoudsrondje door de tuin, of heb je liever een beperkte hoeveelheid onderhoud? Beplanting kan ook onderhoudsarm.
 • Wat is je budget voor het aanleggen en het onderhouden van de beplanting?

Specialistische kennis

Tuinen en parken vormen de groene longen van steden en dorpen. De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat een groene inrichting van tuinen, daken en de openbare ruimte serieus helpt om problemen zoals hittestress in steden en  wateroverlast te verminderen. Ool de biodiversiteit kan ermee worden behouden of te vergroot. Met meer groen in je eigen tuin kan je een bijdrage leveren aan een prettiger leefomgeving.

 •  In een omgeving met veel gesloten verharding kan regenwater niet goed in de bodem weglopen. Bij hevige regenbuien ontstaan problemen  met de riolering. In een tuin met gazon, beplanting en open verharding, zoals grind, kan het water wel wegzakken. Zorg daarom voor genoeg waterinfiltratiemogelijkheden met beplanting of geschikte verharding.
 • Het regenwater kan ook opgevangen worden in een verlaging in het terrein. Ook we wadi of raingarden genoemd. Wadi’s zijn traditioneel ingericht met grind of gras, maar kunnen ook prima beplant worden met mooie planten die tegen wisselende waterstanden kunnen.
 • In steden is het vaak warmer dan op het platteland. Bomen geven schaduw en verkoeling. Ook beplanting op daktuinen heeft een verkoelend effect op de omgeving. Plant dus een boom en vergroen je dak!
 • Een groene oase op je dak, uitzicht op groene en bloeiende planten in plaats van grind of bitumen? Afhankelijk van de constructie van je dak kan je verschillende soorten beplanting op je dak toepassen. Het maximum toelaatbare gewicht bepaalt of je een dunne of dikkere laag substraat mag toepassen. Daar ga je vanuit bij de keize van de planten.

 

Met de juiste planten en met de wijze waarop deze worden gecombineerd, wordt jouw tuin een plek die bij je past. Een tuin die na aanleg gaat groeien en steeds mooier wordt.