Beplantingsplan


Beplanting in de tuin

De planten in je tuin zijn een belangrijk onderdeel van een (tuin) ontwerp. De beplanting is zeer bepalend voor de sfeer van je tuin. Zoals de sfeer in je huis beïnvloed wordt door de kleur en de vorm van je meubels, je vloerbedekking en bijvoorbeeld je gordijnen. Zo bepaald de combinatie van planten en verharding de sfeer in je tuin. Een goed beplantingsplan zorgt ervoor dat jouw tuin het hele jaar door mooi en afwisselend is.  

Beplantingsplan op maat

Voor het aanpassen van bestaande beplanting of voor een nieuw ontwerp, maak ik graag voor jou een gedetailleerd beplantingsplan.

 • sfeervol in ieder seizoen, of juist met een accent op een bepaald seizoen
 • passend bij de omstandigheden van jouw terrein, zoals grondsoort, vocht, licht en schaduw
 • passend bij de sfeer die de tuin moet uitstralen
 • rekening houdend met het onderhoud

Naast een tekening op schaal en in kleur van het beplantingsplan, ontvang je een beplantingslijst met de wetenschappelijke en Nederlandse namen van planten die zijn toegepast. In de beplantingslijst worden per plantvak de soorten aangegeven met daarbij het aantal per vierkante meter. In de bestellijst wordt vervolgens het totaal omschreven met per soort het aantal, de maat en de kwaliteit waar bij aanplant vanuit wordt gegaan. 

Werkwijze

Aan de hand van jouw wensen voor de sfeer en het onderhoud wordt een plan opgesteld met combinaties van planten. Dat kan een compleet nieuw beplantingsplan zijn. Maar ik kan ook samen met jou bepalen welke beplanting behouden kan blijven en hoe dat aangevuld wordt met nieuwe beplanting. 

Wat wil je graag in de tuin? 

 • Sober, rustig en krachtige beplanting met grote groepen van dezelfde soorten, afgewisseld met en mooie solitair.
 • Natuurlijke beplanting met veel verschillende soorten door elkaar. 
 • Rustig van kleur met een mooie detaillering in bladtextuur en de vormen van de planten.
 • Of juist kleurrijk met een mooie combinatie van bladkleuren en bloemen?
 • Afwisseling in de seizoenen en een sfeervol winterbeeld?
 • Eetbare planten.
 • Dieren in je tuin met de juiste planten voor voedsel, bescherming en nestgelegenheid.

Met de juiste planten en met de wijze waarop deze worden gecombineerd, wordt jouw tuin een plek die bij je past. Een tuin die na aanleg gaat groeien en steeds mooier wordt.

Het onderhoud is een punt van aandacht. De hoeveelheid beplanting, het type beplanting en de manier van combineren, bepaalt voor een groot deel het onderhoud in de toekomst. Maak je graag een onderhoudsrondje door de tuin, of heb je liever een beperkte hoeveelheid onderhoud? Beplanting kan ook onderhoudsarm. Een sober budget voor het onderhoud kan prima bij de juiste soortenkeuze, maat en hoeveelheid planten bij aanplant in combinatie met een grondige voorbereiding van de grond (wortelonkruid vrij). Zo kan ook bij bedrijven en instellingen en in het openbaar gebied een sfeervolle beplanting worden aangelegd en onderhouden.

Specialistische kennis

Er is de laatste jaren meer aandacht voor klimaatverandering en de hittestress in steden en de waterproblematiek die daarmee samenhangt. Met meer groen in tuinen en openbaar gebied kan je daar op inspelen.

 • In een omgeving met veel gesloten verharding kan regenwater niet goed in de bodem weglopen; in een tuin met gazon, beplanting en open verharding zoals grind, of een park of groenstrook kan dat wel.
 • Gras, wadi’s en grindstroken kunnen het water opvangen. Wadi’s zijn traditioneel ingericht met grind of gras, maar kunnen ook beplant worden met planten die tegen wisselende waterstanden kunnen.
 • Bomen geven schaduw en verkoeling.
 • Beplanting op daktuinen heeft een verkoelend effect op de omgeving. 

 

Meer informatie?

Wil je meer informatie over mogelijkheden voor jouw tuin of project? Ik overleg graag met je per mail of via de telefoon. Via de onderstaande knop kan je vragen stellen en je emailadres en eventueel je telefoonnummer achterlaten.

 

Informatie aanvragen

 

 

Winterbloeier_Hamamelis intermeda 'Pallida'

Wadi

Vaste plantenborder, semi-openbaar groen

Hydrangea macrophylla

Geum 'Mai Tai'

Leiroos, Rosa 'Souvenir du Dr. Jamain'

Border met Geranium en Persicaria

Vlindervriendelijke beplanting met Verbena

Vaste plantenborder, semi-openbaar groen

Bosrand met bodembedekkers

Hagen van Veldesdoorn en Liguster

Sneeuwklokjes

Vaste plantenborder in het Wilhelminapark met Hemerocallis

Bodembedekkende Geranium en Sierkers

Vaste plantenborder, semi- openbaar groen

Gemengde border met o.a. Allium

Siergras Hakonechloa mavra

Appelboom

Gemengde border met vaste planten, heesters en grassen

Siergrassen in de voortuin