Bostuin

Romantische bostuin bij een monumentaal huis

Oppervlak: ca. 1300 m2

Ontwerp: 2016

Uitvoering: 2016 in eigen beheer

Tuinontwerp 

In een bosrijke omgeving van Driebergen ligt dit mooie huis, onderdeel van een rijksmonument. Een nieuwe fase in het leven van de bewoners vraagt om aanpassingen aan het huis en de tuin. Met een nieuwe aanbouw en het bouwen van een bijgebouw komt er een moderne toevoeging. Gevraagd wordt om de tuin met een nieuwe inrichting te recht laten doet aan zowel het rijksmonument, de nieuwe toevoegingen en het bos in de achtertuin.

De tuin krijgt drie sferen die in elkaar overlopen:

  • Voortuin: een landelijke, romantische sfeer aan de voorzijde die het huis mooi doet uitkomen, met een heldere routing naar de voordeur en het bijgebouw.
  • Tussentuin: een moderne sobere sfeer, passend bij de moderne aanbouw en het bijgebouw. Grassen en keien rond de grote Magnolia, en een ruim terras bij open haard. Een mooie houtopslag van cortenstaal staat op de scheiding tussen de voortuin en de tussentuin. Door de hoogte onstaat er privacy op het terras terwijl vanaf de straat het zicht op de Magnolia en een glimp van het bos behouden blijft.
  • Achtertuin: een bostuin in aansluiting op het omringende bos. Ruimte, terras in de zon, struiken en borders, dwaalpaadjes en doorzichten naar het bos.

Licht, rust en ruimte, verrassing, geen ‘standaard’ tuin, natuur, variatie en seizoensbeleving met bloemen en aparte heesters, voorjaarsbollen, stinseplanten…