daktuin,  seizoensbeleving,  tuinontwerp,  waterretentie

de Heuvel

Waterretentie, een dakterras en groene daken voor gebouw De Heuvel in Rotterdam. Ontwerp voor de herinrichting van de daktuinen.

Midden in het centrum van Rotterdam staat Gebouw De Heuvel. Samen met Hank Wijnbergen en Luc van Dam (Limesadvies) kreeg ik van Stichting De Heuvel de mooie opdracht om mee te denken over de herinrichting van de daktuinen. De plannen uitwerken met een ontwerp, beplantingsplan en de uitvoeringsvoorbereiding. We willen er graag sfeervolle, toegankelijke en beleefbare tuinen van maken, als inspiratie en stimulatie voor de bezoekers van De Heuvel om ook zélf een dak om te vormen. Laten zien dat het ook op bestaande daken mogelijk is om water op te vangen en vertraagt af te voeren, en dat verschillende soorten beplanting mogelijk zijn. 

Het kantoorgebouw De Heuvel is een gemeentelijk monument en wordt gebruikt door een aantal welszijnsorganisaties. Het wordt de komende tijd verbouwd met als doel het toekomstbestendig te maken. Onderdeel van deze plannen zijn o. a. een energie dak (geel) met zonnepanelen, herinrichting van het dakterras (rood), een groendak (groen) en een daktuin voor waterretentie (blauw). In 2017 is Gebouw De Heuvel door de Gemeente Rotterdam geselecteerd voor de subsidieaanvraag EU Life Call @UrbanRoofs. 

Het groene dak
Dit dak krijgt een sedumdak met een substraatlaag die wat dikte betreft aansluit op de huidige beperkte draagkracht van het dak. Het dak draagt zo bij aan de vertraagde afvoer van het regenwater, isolatie van het dak, hittestress, luchtkwaliteit (stofbinding) en een mooier uitzicht vanuit de verschillende etages van de Heuvel.  Er komt een nieuwe afvoer voor het regenwater. In plaats van dat regenwater direct afgevoerd wordt naar het riool, gaat het met een nieuwe leiding naar het waterdak. Daar stroomt het via een goot in de vijver.

Het rode dak
Vanaf het dakterras heeft men een prachtig uitzicht op het centrum van Rotterdam. Het is een heerlijke locatie voor een terras met een multifunctioneel gebruik. Een vlonder in het verlengde van het penthouse vormt de centrale ontmoetingsplek. De lange banken aan beide kopse kanten nodigen je uit even om lekker te gaan zitten. Voor de sfeervolle aankleding van het terras worden de banken gecombineerd met kleurige vaste planten, grassen en klimplanten. Een groen bladerdak met bloemen en druiven vormt een levend schaduwdak in de zomermaanden. In bakken op de pergola worden de klimplanten via gaasnetten en spandraden langs de pergola geleid. Aan de zuid- en oostzijde van het penthouse komen kruiden en eetbare bloemen met een rustige zitplek. Een bankje tussen kruiden en bloemen geeft ook deze plek een eigen sfeer.

Het blauwe dak
Op het waterdak gaat het met name om de retentie en het afkoppelen van het riool van regenwater. Er worden een aantal verschillende systemen toegepast voor het vasthouden van water. Nieuwe afvoeren van regenwater van het groendak en het dakterras komen uit op dit dak. Een gotensysteem maakt zichtbaar dat regenwater van bovenliggende daken opgevangen wordt in de vijver. Daarnaast zal het water en de beplanting een veel prettiger uitzicht geven voor de kantoren in het gebouw de Heuvel dan het huidige bitumendak. Een rondgaand pad nodigt je uit om vanaf het dakterras of vanuit je kantoor een rondwandeling te maken. Om te ontdekken wat er bloeit, hoe het water stroomt en om te kijken welke vlinders, hommels en bijen op de daktuin afkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *