Familietuin

Een tuinontwerp voor een tuin bij een familiehuis met genoeg ruimte binnen en buiten. Met een heerlijke tuin waarvan de basis goed is, maar die wel een opknapbeurt kan gebruiken. Gevraagd werd om een tuinontwerp te maken voor een tuin waarin ruimte is voor iedereen van de familie. Met veel kleur, vrolijke afwisselende beplanting en ruimte.

Oppervlak: ca. 1300 m2

Ontwerp en beplantingsplan: 2018

Uitvoering: 2018-2020

Tuinontwerp 

Het huis ligt op een prettige plek in de tuin. Met genoeg ruimte rondom, zodat je vrij kunt wonen en met een grote achtertuin waarin heel veel mogelijk is.

In het verleden is de tuin met zorg aangelegd. Maar in de loop van de tijd is een deel van de beplanting flink gegroeid. Met het weghalen van deze massieve heesters komt er weer licht, lucht en ruimte in de tuin. En komt ook het huis veel mooier tot zijn recht.

De beplanting in de voortuin wordt waar nodig aangevuld met nieuwe bodembedekkers zoals grassen en vaste planten. En met hagen die net als het huis verspringen en daarmee een speelse verdeling aanbrengen in de voortuin.

In de achtertuin is nu in drieën gedeeld. De kunst is om deze weer om te vormen tot een eenheid. We trekken daarom de borders met vaste planten en grassen door rondom het gazon. Als zachte natuurlijke rand die alle verschillende zit- en speelplekken met elkaar verbindt. Bij de terrassen komen dan planten die meer van zon houden en langs de bosrand planten die juist graag meer schaduw nodig hebben.

Extra variatie en dieptewerking ontstaat door de onderbeplanting in de bosrand deels open te maken, met onderbeplanting van varens en bosplanten, en deels juist dicht te houden met rododendrons en andere heesters. Paden die ‘verdwijnen’ in het bos en in de richting van de moestuin en de trampoline verbinden de verschillende plekken in de tuin en versterken het gevoel dat er van alles te ontdekken is.