Het ontwerpburoOntwerpburo Horti Verde

Het Ontwerpburo voor tuin- en landschapsinrichting is gevestigd in Dreumel en gespecialiseerd in het maken van ontwerpen en beplantingsplannen. Ik werk zelfstandig en samen met collega-ondernemers aan allerlei projecten op het gebied van tuinontwerp en de inrichting van de openbare ruimte.

Visie en ontwerpuitgangspunten

Een fijne woonomgeving is belangrijk. Ik vind het een voorrecht dat ik met projecten in de openbare ruimte mag meehelpen aan een prettige woonomgeving voor een grote groep mensen. Zeker in een omgeving waar mensen zelf niet zoveel groen bij huis hebben, is een goede invulling van de openbare ruimte met beplanting in de straten, parken, buurtgroen en speelplekken heel waardevol.

Een mooie, prettige tuin is voor mij een belangrijk onderdeel van de woonomgeving. Met mijn gezin woon ik aan de rand van het dorp Dreumel. Daarvoor woonde ik in een fijn huis in Boskoop met een kleine tuin. Die tuin hadden we zo ingericht dat deze helemaal aan onze wensen voldeed. Met een eettafel onder een pergola met druiven, veel verschillende planten en een vlonder aan de brede sloot achter ons huis. Maar nadat onze kinderen groter werden kregen we behoefte aan meer ruimte en zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe plek. In 2007 zijn we verhuisd naar Dreumel. Naar een iets groter huis en een veel grotere tuin. De tuin bestond uit een betegeld erf en een lange smalle rode bessenkwekerij en voldeed zeker niet aan onze wensen. Maar we hadden ideeën genoeg en kregen nu de ruimte om een heerlijke landelijke tuin voor onszelf te maken.


In de afgelopen 10 jaar is de tuin uitgegroeid tot een volwassen tuin met mooie borders, ruim gazon en veel eetbare beplanting zoals onze eigen boomgaard. Een fijne plek om iedere dag door heen te dwalen en van te genieten. In zo’n grote tuin is altijd genoeg te doen en soms is wat we bedacht hebben veel werk. Maar we genieten vooral van de ruimte en het groen om ons heen.

Ik wens iedereen zo’n fijne plek toe. Een tuin die bij je past en waar je van geniet. Ik help je graag met het bedenken en uitwerken van jouw omgeving. Het maakt niet uit hoe groot of hoe klein. Het gaat er om dat het een prettige omgeving wordt om te wonen, te werken en te ontspannen.  

Maatwerk is daarom een belangrijk uitgangspunt bij iedere opdracht. Met als doel een goed, sfeervol ontwerp dat past bij jouw wensen, de locatie en het budget voor de aanleg en het onderhoud.  

Plannen van mijn hand zijn herkenbaar aan de groene uitstraling. Met een minimum aan verharding en een maximum aan beplanting. Weelderige beplanting in combinatie met een sobere basis van bestrating met een prettig terras en logische looproutes.

De vormgeving is afhankelijk van de plek en de wensen van de opdrachtgever. De nieuwe inrichting is onderdeel van het omringende landschap, het past bij de stijl van de bebouwde omgeving en de wensen van de opdrachtgever. Beplanting en het gebruik van een duurzaam gebruik van materialen zijn belangrijke onderdelen van de plannen.

Wie

In 2015 ben ik gestart als zelfstandig ontwerper met het ontwerpburo Horti Verde. Sindsdien werk ik aan eigen projecten en op projectbasis voor andere bedrijven. Sinds mijn opleiding Tuin- en Landschapsinrichting aan de IAHL in Boskoop heb ik ruim 20 jaar aan allerlei projecten in het groen gewerkt. Voor gemeentes en voor grote landelijk werkende ontwerpbureau’s. In de eerste jaren heb ik mij vooral gericht op de technische uitwerking van projecten. Daarna is het maken van ontwerpen en beplantingsplannen daarbij gekomen.
In de afgelopen jaren heb ik aan veel projecten gewerkt. Voor particulieren, zorginstellingen, gemeentes, bedrijven, woningbouwverenigingen en projectontwikkelaars. Een aantal van deze projecten zijn opgenomen in mijn portfolio zodat je een indruk kunt krijgen van het werk dat ik tot nu toe gedaan heb.

Voor specifieke kennis van bijvoorbeeld de technische uitwerking van daktuinen, de uitwerking van bouwkundige elementen, historische parken en tuinen, boomziektes en snoeiwerk werk ik samen met specialisten in mijn kennissenkring.

Frederike van Mierlo-Fransz