Het ontwerpburoOntwerpburo Horti Verde

Hallo, ik ben Frederike, de ontwerpster van Ontwerpburo Horti Verde.

Vanuit Dreumel maak ik ontwerpen en beplantingsplannen voor openbare ruimte en particuliere tuinen. Al ruim 25 jaar werk ik aan allerlei projecten op het gebied van tuin- en landschapsinrichting. En nog steeds vind ik het heerlijk om ideeën en plannen uit te werken zodat ze buiten werkelijkheid kunnen worden.

Visie en ontwerpuitgangspunten

  • Eerst luisteren en kijken, daarna ontwerpen en toegepaste plannen maken.
  • Maatwerk, omdat iedere plek, ieder mens en budget anders is.
  • Een fijne woonomgeving, in je eigen tuin en in de openbare ruimte.
  • Een groene uitstraling met veel planten en weinig steen.

Om een goed plan te kunnen maken is luisteren, kijken en vragen stellen essentieel. Omdat elke plek en ieder mens anders is, en maatwerk is het uitgangspunt bij alle opdrachten.

Plannen van mijn hand zijn herkenbaar aan de groene uitstraling. Met een minimum aan verharding en een maximum aan beplanting. Weelderige beplanting in combinatie met een sobere basis van bestrating en logische looproutes.

Een fijne woonomgeving is belangrijk. Dat geldt voor particuliere tuinen én voor de openbare ruimte. Het is een voorrecht dat ik met projecten in de openbare ruimte mag meehelpen aan een prettige woonomgeving voor een grote groep mensen. Zeker in een omgeving waar mensen zelf niet zoveel groen bij huis hebben, is een goede invulling van de openbare ruimte met beplanting in de straten, parken, buurtgroen en speelplekken heel waardevol.

De vormgeving is afhankelijk van de plek en de wensen van de opdrachtgever. Voor een nieuwe inrichting kijken we naar het omringende landschap, de stijl van de bebouwde omgeving en de wensen van de opdrachtgever. Beplanting en het gebruik van een duurzaam gebruik van materialen zijn belangrijke onderdelen van de plannen.

Iets meer over mijn achtergrond

In 2015 ben ik gestart als zelfstandig ontwerper met het ontwerpburo Horti Verde. Sindsdien werk ik aan eigen projecten en op projectbasis voor andere bedrijven. Sinds mijn opleiding Tuin- en Landschapsinrichting aan de IAHL in Boskoop heb ik ruim 25 jaar aan allerlei projecten in het groen gewerkt. Voor gemeentes en voor grote landelijk werkende ontwerpbureau’s. In de eerste jaren heb ik mij vooral gericht op de technische uitwerking van projecten. Daarna is dat verschoven naar het maken van ontwerpen en beplantingsplannen.
In de afgelopen jaren heb ik aan veel projecten gewerkt. Voor particulieren, zorginstellingen, gemeentes, bedrijven, woningbouwverenigingen en projectontwikkelaars. Een aantal van deze projecten zijn opgenomen in mijn portfolio zodat je een indruk kunt krijgen van het werk dat ik tot nu toe gedaan heb.

Voor specifieke kennis van bijvoorbeeld de technische uitwerking van daktuinen, de uitwerking van bouwkundige elementen, historische parken en tuinen, boomziektes en snoeiwerk werk ik samen met specialisten in mijn kennissenkring.

Zelf woon ik met mijn gezin aan de rand van het dorp Dreumel. Daarvoor woonde ik in een fijn huis in Boskoop met een kleine tuin. Die tuin hadden we zo ingericht dat deze helemaal aan onze wensen voldeed. Maar nadat onze kinderen groter werden kregen we behoefte aan meer ruimte en zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe plek. In 2007 zijn we verhuisd naar Dreumel. Naar een iets groter huis en een veel grotere tuin. De tuin bestond uit een betegeld erf en een lange smalle rode bessenkwekerij en voldeed zeker niet aan onze wensen. Maar we hadden ideeën genoeg en kregen nu de ruimte om een heerlijke landelijke tuin voor onszelf te maken.

In de afgelopen jaren is de tuin uitgegroeid tot een volwassen tuin met mooie borders, ruim gazon en veel eetbare beplanting zoals onze eigen boomgaard. Een fijne plek om iedere dag door heen te dwalen en van te genieten. In zo’n grote tuin is altijd genoeg te doen en soms is wat we bedacht hebben veel werk. Maar we genieten vooral van de ruimte en het groen om ons heen.

Ik wens het iedereen toe om op een plek te wonen die bij je past. En net als wij kan ook jij een bestaande situatie veranderen in iets moois. Daar help ik je graag mee. Het maakt niet uit hoe groot of hoe klein. Samen maken we er een prettige omgeving van om te wonen, te werken en te ontspannen.  

Frederike van Mierlo-Fransz