Wie ben ik

 

Hallo, ik ben Frederike, de ontwerpster van Ontwerpburo Horti Verde.

Het ontwerpburo is gevestigd in het dorp Dreumel. Ik werk vanuit huis.  Ruim 25 jaar zit ik in dit vak, eerst in dienst bij anderen en sinds 2015 als zelfstandig tuin- en landschapsontwerper.  Bijdragen aan een mooiere wereld is mijn drijfveer. Nog steeds vind ik het heerlijk om ideeën en plannen uit te werken die er voor zorgen dat tuinen en parken prettige en mooie plekken worden. Voor mens en natuur.

 

Visie en ontwerpuitgangspunten

 

Wat kan je verwachten wanneer je met mij gaat samenwerken?  

  • Jouw verhaal, ideeën en wensen zijn belangrijk. Ik ga eerst luisteren en kijken, daarna ga ik ontwerpen en toegepaste plannen maken.
  • Ieder ontwerp is maatwerk, een persoonlijk uniek ontwerp omdat iedere plek, ieder mens en budget anders is.
  • Een fijne woonomgeving, in de openbare ruimte en je eigen tuin.
  • Een groene uitstraling met veel planten en weinig steen.
  • Biodiversiteit in tuin en park.

Een ontwerp of beplantingsplan laat je maken speciaal voor jouw tuin, voor een bepaalde plek. Omdat iedere tuin, ieder park en ieder mens anders is, hoor ik graag eerst jouw verhaal. Over de locatie, de ideeën en de wensen die je hebt. Samen bepalen we daarna wat je door mij laat maken.

Ieder ontwerp en beplantingsplan wordt in een paar stappen gemaakt. We bedenken eerst de grote lijnen en deze werken we vervolgens steeds
gedetailleerder uit. Door steeds tussentijds te overleggen heb je invloed op het plan en kies jij welke richting het opgaat. Zo ontstaat een concreet plan wat voldoet aan jouw wensen. Een ontwerp en beplantingsplan waarmee je jouw plannen kunt gaan uitvoeren. Want daar gaat het tenslotte om!

Ik ben niet voor niets lid van de vereniging de Wilde Weelde. Een duurzame inrichting, met veel beplanting en dierenleven, vind ik belangrijk.
Natuur in je tuin en de openbare ruimte kan op veel manieren. Wil jij ook een ontwerp voor een heerlijke natuurrijke plek?

De veranderingen in onze eigen tuin, van bessenkwekerij naar gevarieerde landelijke tuin.

Iets meer over mijn achtergrond

In 2015 ben ik gestart als zelfstandig ontwerper met het ontwerpburo Horti Verde. Sindsdien werk ik aan eigen projecten en op projectbasis voor andere bedrijven. Sinds mijn opleiding Tuin- en Landschapsinrichting aan de IAHL in Boskoop, heb ik ruim 25 jaar aan allerlei projecten in het groen gewerkt. Voor gemeentes en voor grote landelijk werkende ontwerpbureau’s. In de eerste jaren heb ik mij vooral gericht op de technische uitwerking van projecten. Daarna is dat verschoven naar het maken van ontwerpen en beplantingsplannen.

In de afgelopen jaren heb ik aan veel projecten gewerkt. Voor particulieren, zorginstellingen, gemeentes, bedrijven, woningbouwverenigingen en projectontwikkelaars. Een aantal van deze projecten zijn opgenomen in mijn portfolio, zodat je een indruk kunt krijgen van het werk dat ik tot nu toe gedaan heb.

Voor specifieke kennis werk ik samen met specialisten in mijn kennissenkring. Bijvoorbeeld: de technische uitwerking van daktuinen, de uitwerking van bouwkundige elementen, historische parken en tuinen, boomziektes en snoeiwerk.

Zelf woon ik met mijn gezin aan de rand van het dorp Dreumel. Onze tuin bestond uit een betegeld erf en een lange smalle rode-bessenkwekerij. Dat voldeed zeker niet aan onze wensen. Maar we hadden ideeën genoeg en kregen nu de ruimte om een heerlijke landelijke tuin voor onszelf te maken.

In de afgelopen jaren is de tuin uitgegroeid tot een volwassen tuin met mooie borders, ruim gazon en veel eetbare beplanting zoals onze eigen boomgaard. Een fijne plek om iedere dag door heen te dwalen en van te genieten. In zo’n grote tuin is altijd genoeg te doen. Soms is wat we bedacht hebben veel werk. Maar we genieten vooral van de ruimte en het groen om ons heen!

Ik wens het iedereen toe om op een plek te wonen die bij je past. En net als wij, kan ook jij een bestaande situatie veranderen in iets moois. Daar help ik je graag mee.

Frederike van Mierlo-Fransz

Ik ben lid van de vakverenigingen De Wilde Weelde en de NVTL (Nederlandse Vereniging voor tuin- en landschapsarchitecten).