Tuinontwerp

Waarom een tuinontwerp?

Misschien weet jij pas of iets voor jou klopt of niet, wanneer je het in de werkelijkheid ziet. Maar vaak wordt het ook duidelijk wanneer je de ideeën uitgewerkt ziet op een tekening. Het is leuk om op die manier na te denken over de inrichting van je tuin. En een tekening aanpassen is heel wat eenvoudiger én goedkoper dan je net nieuwe beplanting of bestrating weghalen en vervangen door iets anders.

Een ontwerp is dus een hulpmiddel om je wensen voor de tuin te realiseren. We gaan de ideeën uitwerken en verschillende mogelijkheden op papier uitproberen. Zo onderzoeken we wat voor jou de ideale inrichting is. Dat kan er voor iedereen verschillend uitzien. Bijvoorbeeld een fijne plek om te wonen, te werken en te ontspannen. Het is zo heerlijk wanneer dat in een tuin allemaal op zijn plek valt.

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom jouw tuin nu niet is zoals je die graag ziet. En een tuin inrichten is meestal niet iets wat je dagelijks doet. Het is daarom helemaal niet gek om daar eens een ander naar te laten kijken en met je mee te laten denken.
Samen met jou kijk ik graag met een open blik naar de mogelijkheden die jouw tuin biedt. Voor een kleine of juist een hele grote verandering. Maak een afspraak, dan kijk ik met je mee.

De redenen waarom mensen bij mij komen voor een tuinontwerp zijn zeer divers. Maar vaak gaat het om één van de onderstaande redenen:

  • Je hebt allerlei ideeën en wensen, maar je weet niet goed hoe je dat in jouw tuin voor elkaar krijgt.
  • Je bent verhuisd en de tuin van de vorige bewoners is niet jouw smaak.
  • Je bent een nieuw huis aan het bouwen en daar wil je graag een bijpassende tuin bij.
  • Je bent aan het verbouwen, nu je tuin nog.
  • Er zijn dingen veranderd in je leven of in je huis waardoor de tuin niet meer past.
  • De beplanting is uit verhouding gegroeid en daardoor klopt het niet meer.

Als ervaren ontwerper zie ik oplossingen en mogelijkheden voor wensen en problemen waar je zelf nu geen oplossing voor ziet.

Wil je graag wat meer informatie over het laten maken van een tuinontwerp? Vraag dan de tuinontwerp brochure aan.

Wat voor ontwerpen maakt Horti Verde?

Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld. Wat is kenmerkend voor jouw tuinen?

Horti Verde betekent ‘groene tuinen’. Die naam is bewust gekozen, want ik hou van tuinen waar veel planten in staan. Ik ontwerp tuinen met eenvoudige lijnen, mooie gevarieerde beplanting, tijdloze materialen en een natuurlijke sfeer. Met een fijn terras, zichtlijnen en doorkijkjes, bloemen en eetbare planten. Het zijn ‘leef’-tuinen die ruimte bieden aan de natuur, in harmonie met de woning en het landschap eromheen.

Graag zie ik een tuin die zo ontworpen is, dat het lijkt alsof de tuin er altijd al was. Een natuurrijke tuin, waar ook vogels, vlinders en bijvoorbeeld egels graag komen. Omdat ze daar een schuilplek, nestgelegenheid en wat te eten vinden. Wil jij daar nu al mee aan de slag, kijk dan eens bij mijn blog over natuur in de tuin.

Voor mij is iedere tuin anders. Want ieder mens is anders en ik ontwerp een tuin speciaal voor jou. Bij een nieuwe opdracht gaan we daarom eerst in gesprek. Ik wil je graag ontmoeten, de tuin met de omgeving zien en luisteren.

Wat wil je? Wil je een geheel nieuwe inrichting, of ga je een gedeelte aanpakken? Wordt het een natuurrijke tuin, wil je oogsten en eten uit de tuin? Een sfeervolle romantische, landelijke tuin? Of juist een tuin met een strakke, stoere uitstraling.

Het maken van een ontwerp gaat ook over keuzes maken. Wat wil je wel, wat wil je niet. En hoe kan je verschillende wensen met elkaar combineren. Ik help je met het helder krijgen van wat je wil. En geef aan hoe je dat in jouw tuin kan vormgeven.

We beginnen met samen te brainstormen, zodat ik mij kan inleven in wat jij graag wilt met de tuin. Vandaaruit bedenken we samen jouw droomtuin. Eenvoudig en kloppend, met mooie beplanting die je ieder seizoen laat genieten van de tuin.

Ontwerpproces

Voordat we met het ontwerpen gaan beginnen, is het van belang om goed in kaart te brengen wat je graag wilt veranderen of wat je voor ogen hebt met de buitenruimte. Wanneer je het wilt uitvoeren en voor welk budget. Tijdens een oriënterend gesprek inventariseren we samen wat de wensen zijn en wat voor jou belangrijk of minder belangrijk is.

De locatie en de omgeving zijn ook van invloed. Bij grote tuinen kom ik graag van te voren ter plaatse kijken. Kleine tuinen of kleine aanpassingen kunnen ook online besproken worden aan de hand van foto’s.

Al luisterend, pratend en schetsend komen we in het eerste kennismakingsgesprek tot een plan hoe we de wensen en ideeën een plek kunnen geven in jouw tuin. Dit werken we in een aantal vervolgstappen uit tot een definitief ontwerp met een beplantingsplan. Deze vervolgstappen staan omschreven bij de werkwijze.

Een tuinontwerp is een tussenstap tussen idee en werkelijkheid. Een vertaling en uitwerking van wensen en ideeën. Het bestaat uit een tekening met een plattegrond van de tuin. En een omschrijving van materialen en beplanting. Het biedt houvast voor de uitvoering; zeker wanneer het in verschillende fasen wordt uitgevoerd.

Een tuin is voortdurend in verandering en met een goed ontwerp heb je een basis waarop je kunt terugvallen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het onderhoud en eventuele aanvulling of verandering van de beplanting en voor het inpassen van toekomstige nieuwe wensen.

Afspraak maken?

Wil je een afspraak maken voor een oriënterend gesprek of wil je eerst meer informatie over de mogelijkheden voor jouw tuin? Laat een bericht achter via de onderstaande knop met je e-mailadres en eventueel je telefoonnummer. Dan neem ik contact met je op.

 

In deze video laat ik zien wat er veranderd is in een tuin in Amersfoort. Als voorbeeld van hoe ook jou tuin zou kunnen veranderen.